Sószoba kialakítása 5 egyszerű lépésben

Sószoba kialakítása 5 egyszerű lépésben

Nagyon sokat olvastál már a só gyógyító hatásáról, de nincs lehetőséged, kedved, energiád sószobába járni, vagy vinni a gyermekedet? Vagy egyszerűen csak elgondolkodtál rajta, hogy milyen jó lenne akkor is élvezni a sószobák áldásos hatását, mikor lebetegszik a család és nem lehet közösségi sószobába menni? Akkor itt a lehetőség, készítsd el otthonodban saját sószobádat!

Ebben a cikkben ehhez nyújtunk praktikus segítséget.

A só terápiás hatása

Régóta megfigyelte az emberiség, hogy a sós levegőn való tartózkodás jó hatással van a légzőszervi megbetegedésekre. Az asztma kezelésére több száz éve javasolják az orvosok, hogy a páciens nyaraljon rendszeresen tengerek közelébe, vagy látogasson sóbarlangokat. A sóterápia hatását azonban csak az 1800-as évek közepén igazolták tudományosan is. Felix Boczkowski lengyel sebész több éven át vizsgálta a sóbányákban dolgozó bányászokat, és arra jutott, hogy a föld alatt uralkodó mikroklíma, amelyet a só és az egyéb ásványi anyagok keveréke ad, valamint az állandó hőmérséklet pozitívan befolyásolja a légzőrendszer működését.

A só terápiás használatának a lényege, hogy a páciensnek olyan helyen kell tartózkodnia huzamosabb ideig, ahol magas a levegőben lévő sókoncentráció. A só részecskéi ugyanis belélegezve megtapadnak a légutak nyálkahártyáján. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően segítenek helyreállítani a nyálkahártya állapotát, és feloldani a lerakódott szennyeződéseket, baktériumokat, gombákat. Ezek később váladék formájában távoznak a szervezetből.

Milyen panaszokra, betegségekre lehet megoldás a sószoba?

A sóterápia gyakorlatilag az összes légúti megbetegedés kezelésére javasolt. Kiváló kezelési mód a krónikus melléküreg gyulladás, az allergia, vagy akár a náthás tünetek kezelésére is, felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt.

Az alsó légúti megbetegedések közül jól gyógyítja a hörghurutot, jó a tüdőgyulladás akut fázisa utáni utókezelésre, de kiegészítő gyógymódként javasolják akár tüdőtágulat esetén is. Sikerrel alkalmazzák a gyógyászatban a dohányzás következtében kialakult heveny köhögés csillapítására is.

A sószoba kialakításának lépései

Ma már minden lehetséges! A legkényelmesebb, ha megbízunk egy vállalkozót, hogy az elképzeléseink szerint készítse el nekünk a sószobát, de dönthetünk úgy is, hogy magunk szerezzük be az alapanyagokat, és alakítjuk ki a saját sószobánkat. (Persze bizonyos lépésekhez ebben az esetben is érdemes szakértőtől tanácsot kérni.)

A következőkben a sószoba kialakításának legfontosabb lépéseit foglaltuk össze.

1. A helyiség kiválasztása

Az első, hogy kiválasztjuk a helyiséget. Ha van bőven helyünk, akkor átalakíthatunk akár egy teljes szobát is, ha korlátozottabbak a lehetőségeink, akkor leválaszthatunk gipszkartonnal, vagy akár sófallal egy szobarészt és abban helyezzünk el minél több sótéglát vagy sótömböt. Ha komolyabb változtatásokat nem akarunk eszközölni, vagy  mindenképpen elkerülnénk a kőműves munkát, akkor választhatjuk a fa burkolatú fix, vagy mozgatható, mobil sófalat is.

A sófal alapanyaga lehet parajdi sóból, vagy himalája sóból készült sótégla is. A himalája sófal narancsos színének köszönhetően színterápiás hatással bír megvilágítva. A falat kirakhatjuk sótéglából vagy sócsempékből is, így még kevesebbet vesz el a szoba méretéből.  A parajdi só szürkés-fehér színe miatt inkább a letisztultság kedvelőinek ajánlott.

Ha sótömböket vásárolunk, azokat gyakran helyezik egy bordásfalhoz hasonló, általában borovi fenyőből készült rácsos tartószerkezetbe. Ezeket tetszőlegesen el lehet készíteni: érhetnek plafonig, vagy csak derék magasságig, de mindenképpen nagyon esztétikus, kellemes hatást nyújtanak. 

Ha nem alakítunk át egy teljes szobát, csak egy falat rakunk ki például sótéglákból, akkor érdemes erre a célra a hálószobát választani, hiszen az alvásidő alatt a só jól ki tudja fejteni a hatását. Ez azért is célszerű, mert a sós kúra ideje alatt érdemes mellőzni az elektronikus eszközök használatát. 

Hely hiányában a mobil sófal lehet az ideális megoldás, amely a falhoz rögzített rácsos szerkezethez hasonlít, csak az aljára szerelt kerekeknek köszönhetően tetszőlegesen vihetjük egyik vagy másik szobába.

2. Döntés a sófal alapanyagáról

Az alapján, hogy milyen az ízlésünk, illetve a lakásunk berendezése, választjuk ki általában, hogy a narancsos himalája-, vagy a szürkés parajdi sótéglából készítjük el a falat, szobát. Mivel a sóterápia lényege a sóbarlangok mikroklímájának lemásolása, ezért kijelenthető, hogy annál hatásosabb egy sószoba, minél több só van benne. 

Ezért a legideálisabb, ha minden falat beborítunk sótéglával, vagy a sótömbökkel kitöltött faszerkezettel.

A parajdi sóból készült téglák 20*16*8 centiméteresek és öt kilogrammosak, a himalája sóból készült téglák 20*10*5 centiméteresek, a sócsempék pedig 20*10*2,5 centiméteresek, a rácsos szerkezetbe helyezhető a parajdi sótömbök pedig  általában egyenként 800-1500 grammot nyomnak. Azt, hogy melyik fajtából mennyire van szükség, azt a szoba mérete és/vagy a falak elrendezés dönti el. Ebben érdemes kikérni a tapasztalt kereskedők véleményét.

A téglák és tömbök aktuális, pontos áraiért érdemes körülnézni a webshopunkban a Termékek menüpont alatt.

3. Mi legyen a padlóval? 

Ha megfelelő mennyiségű só kerül a falakra, akkor a padlót meghagyjahtjuk az eredeti állapotában, de ha van lehetőségünk arra, hogy a hatást fokozzuk, akkor igény szerint létesíthetünk benne például egy nagyobb  sóhomokozót is. Ennek segítségével a gyerekek is szívesebben töltenek időt a szobában.

Ha nagyon szabad a helyünk, akkor felszórhatjuk akár az egész helyiséget is vastagon sóval, így egy valódi sóbarlanghoz hasonló érzetet kaphatunk.

4. Építsük meg!  

A faszerkezet megépítése nem igényel nagy gyakorlatot, csak egy kis mérésre és egy lapszabászat felkeresésére van szükség, ahol előre legyártathatjuk a megfelelő elemeket, majd ezeket összecsavarozva és a sótömböket közé helyeze el is készült a fal. 

Ha azonban sótéglákból építjük a falat, érdemes kőműves szakember segítségét kérni, amennyiben nem rendelkezünk ilyen irányú szakmai tapasztalatokkal.

Ha himalája sótéglából készül a fal, azt nagyon esztétikus, és fényterápiás szempontból is hasznos lehet hátulról megvilágítani, hiszen ezzel fokozhatjuk a benntartózkodás élményét. 

A szobákba érdemes kényelmes székeket, nyugágyakat vásárolni, amelyek segíthetik az ellazulást. A sószoba ideális hőmérséklete nagyjából 20-22 C°, amelyben jó, ha legalább egy órát el tudunk tölteni alkalmanként.

5. Extra lehetőség: a sógenerátor

A sóterápia hatékonyságát lehet egy úgynevezett sógenerátorral is fokozni. Ennek lényege, hogy a szobába helyezve megnöveli a levegőben lévő sókoncentrációt.

A generátor a belehelyezett nagy tisztaságú sót finomra őrli, majd a légtérbe juttatja. Az őrlési ciklus elején kisebb, majd később nagyobb mennyiségben áramlik ki belőle füstszerűen a sóaeroszol, és a sószemcsék órákon át lebegő állapotban maradnak a helyiségben.

Sajnos a sógenerátor nem olcsó mulatság, egy ilyen készülék ára nagyjából 500 ezer forint körül mozog.

Gyakori kérdések

Mi az a sószoba?

A sószoba egy olyan terápiás céllal kialakított helyiség, amelynek falait és/vagy padlóját só borítja. Ezeka helyiségek jótékony hatással vannak a légúti megbetegedésekre.

Mi a legszükségesebb alapanyag a sószobához?

Elsősorban parajdi vagy himalája sóból készült tégla, csempe, vagy sótömb ajánlott a falak készítéséhez, a padló, vagy sóhomokozó kialakítása pedig ezen fajták finomszemcsés kivitelű változatából valósítható meg.  

Kezdőlap » Blog » Sószoba kialakítása 5 egyszerű lépésben