Himalája só: kisokos

Himalája só kisokos

Ugyan gyakran hallani róla, mégis kevesen tudják pontosan, mi is az a himalája só, honnan érkezik, és miben különbözik a megszokott asztali só termékektől. Vegyünk sorra minden fontos tudnivalót erről a különleges ásványi anyagról!

Mi az a himalája só? 

A rózsás színéről felismerhető Himalája só pakisztáni bányákból (például a híres Khewra bányából) származik, innen exportálják a világ számos pontjára. Nevével ellentétben tehát nem közvetlenül a Himalája lábától, hanem néhány száz kilóméterre onnan lévő lelőhelyekről érkezik a háztartásokba, de ez nem von le semmit az értékéből.

A Himalája só lényegét tekintve hasonló az általánosságban is használt konyhasóhoz, azonban van néhány nagyon fontos különbség.

A himalája só kémiai összetétele 

A konyhasót nátrium-klorid alkotja, amelynek mértéktelen fogyasztás számos egészségkárosító hatással bír, kis mértékben azonban fontos a szervezet számára. Bár a Himalája sót is jórészt ugyanebből a vegyületből áll (nátrium-klorid), a hagyományos sóval ellentétben nem tartalmaz például csomósodásgátlót, fehérítőt, káliumot és egyéb hozzáadott anyagot. Így sokkal tisztábbnak számít, mint a hagyományos társa. 

A Himalája sót kézi fejtéssel bányásszák, nem esik át ipari kezelésen, mentes mindenféle hozzáadott vegyi anyagtól, az íze pedig kevésbé erőteljes, mint a hagyományos társáé.

A Himalája só a nátrium-klorid mellett 84 természetes ásványi anyagot is tartalmaz, amelynek köszönhető, hogy fogyasztása hozzájárul az egészségesebb élet fenntartásához. 

A gyártók szerint a Himalája só segít a szervezet PH-értékének egyensúlyban tartásában. Jótékony hatással van a vérnyomásra, segít az asztma kezelésében, az emésztésben, nyugtató és számos egészségmegőrző hatással bír, sokrétű felhasználási lehetőségeinek köszönhetően. 

Mire használhatjuk a himalája sót?

A Himalája sót nem kizárólag étkezésre ajánlják a gyártók és a forgalmazók.

A sótéglákat például a gasztronómiai különlegességek kedvelői előszeretettel használják főzéshez, sütéshez. A téglát izzó parázsra, vagy gázégőre helyezik és megvárják, míg a tégla eléri a kellő hőmérsékletet. A felforrósodás után a téglák grillrácsként funkcionálnak, gyorsan megsül rajtuk a zöldség, a hús, vagy akár a hal is, emellett pedig a sütés közben kellemes sós ízt is kapnak, extra hozzáadott só nélkül. Fontos előnye még, hogy nem ég meg rajtuk az étel, valamint zsiradék nélkül lehet elkészíteni rajtuk kedvenc fogásainkat. A sótégla kiváló hőtartó tulajdonsága miatt az ételt egészen felszolgálásig melegen tartja.

A főzés mellett a sótéglát előszeretettel használják sószobák vagy sófalak építésére is, akár lakáson belül, de például szaunákban való alkalmazása is igen elterjedt. 

A só levegőben való koncentrációja segít az asztmás, allergiás és egyéb légúti betegségek kezelésében, tisztítja a levegőt. Sőt, páramegkötő tulajdonságának köszönhetően a dohosodás és a penészesedés kezelésére is alkalmas. 

A sókristályokkal töltött sópipákat szintén az asztmás, vagy légúti betegségben szenvedők használják előszeretettel. A nagyobb kristályokat vízben feloldva lazító és relaxáló fürdők készítéséhez ajánlják.

Honnan és hogyan érkezik a himalája só hozzánk?

A só az egyik pakisztáni bányából érkezik Magyarországra, én onnan a sóasztal.hu raktárába. Mi általában feltöltjük a raktárunkat, és egyszerre több tonnányi sóterméket rendelünk, hiszen 4-5 hónap mire megérkezik a szállítmány. 

A rendelés leadása után nagyjából 6 hét a gyártási idő, majd megpakolják a konténert és a több mint húsz tonna só elindul Európa felé. 

A rendelést érdemes már nyár elején leadni, mert az őszi esőzések miatt sokszor leállnak a bányák, és nagyobb csúszások is előfordulhatnak. A konténert először elszállítják a kikötőbe, ahonnan egy konténerhajóra kerül. Ha nincs a kikötőben csúszás – ez elég ritka -, akkor ideális esetben hat hét alatt érkezik meg a hajó Szlovéniába. Innen aztán vasúton folytatja tovább az útját Budapest felé. Ha megérkezett, először egy vámraktárba kerül, majd a vám kiszabása után szállítják tovább az egyénileg megadott raktárba egy nyerges vontató segítségével. 

Gyakori sajnos, hogy nehezen kerül hajóra az áru. Ennek oka a logisztikában rejlik: a fuvarozó cégek sok helyen monopol helyzetben vannak, és gyakran egyszerűen válogatnak a konténerek közül. Általában a kisebb súlyúakat részesítik előnyben, ezért a húsz tonnánál többet nyomók gyakran hetekig is vesztegnek a kikötőkben.

A himalája só ára jelenleg

A Himalája étkezési kristálysó kilós kiszerelése nagyjából 600-1000 forint. A fürdésre ajánlott verziót 1000 forint körül, egy 25 kilogrammos sótömböt pedig nagyjából 10-12 ezer forintért lehet megvásárolni.

A sütésre is ajánlott sótégla ára pár ezer forint, egy 1,5-2 kilogrammos sómécses 1-2 ezer forint, egy 9-12 kilogrammos sólámpa pedig 7-10 ezer forintért kapható.

Fontos tudni, hogy a himalája só ára, mivel import termék, nagyon nagy mértékben függ az olyan világpiaci tényezőktől, mint a dollár árfolyama vagy a logisztika költsége.

Parajdi vagy himalája sót válasszak?

Mindkét sóban közös, hogy megtalálhatók benne azok az értékes ásványi anyagok, amelyek a hagyományos asztali sóból hiányoznak. Szintén közös jellemző, hogy élettani hatásuk kedvező, ezért mindkét típusú sóból készül számos használati tárgy is, a sólámpától kezdve a sótéglán és sócsempén át, a sómécsesig. 

A legszembetűnőbb különbség kettejük között a színük, így leginkább az a kérdés, hogy a vásárló mire szeretné használni. Ha szobát, vagy falat építene belőle, vagy esetleg dekorációs céllal szeretné felhasználni, azt kell számba venni, hogy hova fog kerülni a fal. 

A Himalája só narancsos-barnás színű, ezért meghittséget, melegséget áraszt. Jól áll neki, ha megvilágítást kap, ezért különösen ideális szaunába, vagy olyan szobába, amelynek hangulatához a meghittség hozzátartozik. A parajdi só színe a benne megtalálható iszap miatt szürkésfehér. Ezért ezt olyan helyiségekbe érdemes választani, amelyekhez jobban harmonizál a tisztább színvilág. 

A két szín jól kombinálható egymással, így arra is van lehetőség, hogy váltakozva kerüljenek a téglák a falba, valamit a Himalája sóból létezik szinte áttetsző, fehér színű is.

További különbség még, hogy a parajdi sóban található iszap jótékony hatása miatt az alternatív gyógyászatban ezt sokkal szélesebb körben alkalmazzák.

Gyakori kérdések a himalája sóról

Honnan jön a himalája só?

A Himalája só pakisztáni bányákból származik, innen exportálják a világ számos pontjára. A Himalája lábától néhány száz kilóméterre lévő bányákban termelik ki, innen érkezik a forgalmazókhoz, majd később a háztartásokba.

Mire jó a himalája só?

A Himalája só alkalmas az ételek ízesítésére, de készül belőle sótégla vagy sócsempe is, amelyek falak építésére, burkolására szolgálnak, vagy akár sütésre is használhatók. A sólámpák tisztítják a levegőt, inhalátorba töltve segítik az asztmás, vagy felső légúti betegségben szenvedő betegek gyógyulását, a nagyobb kristályokból nyugtató és relaxációs fürdők készíthetők, a sópránák melegítésre, a sóhomokozók rekreációs és egészségmegőrző célra használhatók.

A fekete Himalája sót ajánlják a magas vérnyomással küzdőknek, vagy a sószegény diétát követőknek, de kiváló székrekedés, vagy emésztési zavarok ellen is. Az indiaiak előszeretettel használják a gasztronómiában csatnikhoz, salátákhoz vagy savanyúságokhoz. A fekete himalája sót használják fürdésre is, segít a gyulladt szőrtüszők kezelésében. Sőt, étkezésnél tojáspótlóként is alkalmazzák.

Miben különbözik a simától a himalája só?

A konyhasót nátrium-klorid alkotja, a Himalája só azonban emellett 84 fontos ásványi anyagot is tartalmaz. Ezen kívül a Himalája só nem esik át ipari kezelésen, mentes mindenféle hozzáadott vegyi anyagtól, így az akár bőrön keresztül felszívódó csomódásgátlótól is. Az íze pedig kevésbé erőteljes, mint a hagyományos társáé.

Kezdőlap » Blog » Himalája só: kisokos