A sólámpa hatása az egészségre

A sólámpa hatása az egészségre

A sólámpa az egyik legnépszerűbb sóból készült termék. De vajon mit érdemes tudni róla? Miből készül? Milyen hatással van az egészségre? Ebben a cikkben igyekeztünk minden hasznos információt összefoglalni, amit a sólámpáról tudni érdemes.

Minden magára valamit adó egészségtudatos ember háztartásában megtalálható legalább egy sólámpa. De vajon miért? Az emberek általában terápiás céllal vásárolnak ilyen termékeket, hiszen a köztudatban az él, hogy a különböző sóból készült berendezési, és használati tárgyak számos egészségügyi problémának megfékezői, kezelői, vagy csillapítói lehetnek. 

Nézzük meg, milyen tényekkel alátámasztható, és az emberi egészségre pozitív hatással bíró tulajdonágokkal rendkezik a só, ez a csodás, természetes matéria!

Tények a sóról, sólámpáról

Tény, hogy a sóbarlangok a levegő magas sótartalmának köszönhetően ideális terápiás központokként működnek világszerte. Arra is számos klinikai bizonyíték van, hogy a sós levegő a tengerek, óceánok közelében élőknek is segít az egészségük megőrzésében, vagy kiegészítő terápiaként szolgálhat elsősorban a légzőszervi betegségekkel küzdőknek, allergiában szenvedőknek.

Azt is vizsgálatok igazolják, hogy a sós fürdők javítják a vérkeringést, kiválóan hatnak az ízületi és légúti betegségek tüneteinek enyhítésére, inhalálással alkalmazva pedig a só  tisztítja a hörgőket, és segít a száraz köhögés csillapításában is. Erről részletek a köptető házilag cikkünkben olvasható. A só baktériumölő tulajdonsága miatt is igen népszerű, sótégla formában vásárolva pedig alkalmas arra, hogy terápiás célú sószobát, sófalat építsünk belőle.

Előszeretettel alkalmazzák sóasztalok, vagy sóhomokozók feltöltésére is óvodákban, vagy egyes játszóházakban terápiás céllal. Vízben feloldva, ivókúraként használva segít az álmatlanság, valamint a fejfájás kezelésében, serkenti a vérkeringést, és a koncentrációt is javítja. 

Nem elhanyagolható a só fertőtlenítő, vízlágyító és tisztító hatása sem, ezért gyakori segítőtárs a házimunkában is. Szódabikarbónával, vagy akár a citromhoz keverve nem csak erős és megbízható tisztítószer, de környezetbarát megoldás is a makacs foltok tisztításában.

Sokan állítják továbbá, hogy a só képes javítani a levegő minőségét úgy, hogy semlegesíti az elektromos készülékek, például a telefonok, a számítógépek, vagy a televízió közelében kialakult elektroszmogot is. Erre azonban tudományos bizonyíték nincsen.

Miből készül a sólámpa, és hogyan működik? 

A legnépszerűbb sólámpák parajdi sóból, vagy himalája sóból készülnek, de léteznek sima kősóból kialakított, fehér színű termékek is. 

A parajdi sót kézzel bányásszák az erdélyi, Parajd község közelében található 2700 mélységben található sóbányában. Miután a felszínre hozzák a tömböket, kisebb  darabokra törik, ezután kerülnek csomagolás alá. A parajdi sólámpa külsőleg is eltér a többitől, hiszen a benne található olajos iszap miatt jellegzetes szürkés színe van.

A himalája sóból készült lámpák sótömbjei pakisztáni bányákból, például a híres Khewra bányából származnak, innen exportálják ezt a fajta sót a világ minden tájára. Ezeket a tömböket szintén kézzel fejtik ki a hegyekből, a parajdihoz hasonlóan. A himalája só színe jellegzetes narancsos-barnás, ezt az árnyalatot a bányákban jelenlévő vas-oxid okozza.

A sótömböket egyedileg vésik, formázzák, így nincs belőlük két egyforma darab. A forma kialakítása után izzót helyeznek a közepükbe, vagy mécsestartó készül belőlük, a legmodernebb fajtáik pedig már USB kábelről is működtethetők. 

A sólámpa jótékony hatásai 

Egyesek úgy vélik, érdemes ezeket a lámpákat elektronikai termékek közelébe tenni, televízió, hifi berendezések, telefontöltő pontok, számítógépek mellé, hiszen szerintük így fejti ki igazán jótékony, elektroszmogot is semlegesítő hatásukat.

Ha a sólámpát azért vásároljuk inkább, hogy otthonunkban kiegyensúlyozott, nyugodt és feszültségmentes hangulatot teremtsünk, akkor érdemes a lámpákat közösségi terekben, a nappaliban, vagy gyerekszobában elhelyezni, elsősorban az ágyak mellé, vagy az ablakokba. Jó helyen lehet a hálószobában is, hiszen a sólámpa enyhítheti az alvás- és koncentrációs zavarokat.

Ha elsősorban terápiás céllal tervezzük ezeket az lámpákat használni, akkor minél közelebb kell helyezni ahhoz a személyhez, akin segíteni szeretnénk vele. Így elsősorban a beteg gyerek, felnőtt ágya mellé tegyük, hogy belégzéskor minél magasabb koncentrátumban érje a sós levegő az érintettet.

Ne felejdük, hogy a sós levegő igencsak jó hatással lehet az allergiás és asztmatikus megbetegedésekre. Sőt, a só antibakteriális hatása miatt a sólámpákból a levegőbe jutó só a penészgombákat, baktériumokat is elpusztíthatja, hozzájárulva ezzel az egészségesebb otthonhoz. Különösen hasznos lehet mindez az őszi-téli náthás, allergiás szezonban, gondoljunk csak az ilyenkor folyamatosan náthás kisgyerekekre.

Fontos, hogy a lámpák ne kerüljenek lehetőség szerint nedves helyiségbe. Ha ez mégis megtörténne, mindenképpen kapcsoljuk be és hagyjuk jó pár órán át “kiszáradni” azért, hogy elpárologjon belőle a felesleges nedvesség. Amennyiben a felszínén a só kikristályosodna, ne essünk kétségbe, ez könnyen eltávolítható.

A 220 V hálózati feszültséggel működtethető lámpáknál fontos figyelni arra, hogy csak a hozzájuk adott CC jellel ellátott elektromos vezetékkel használhatók. Ha az izzó kiég, mindenképpen húzzuk ki előbb a hálózati csatlakozóból és csak utána végezzük el az izzócserét.

Mekkora sólámpát érdemes venni? 

Egy 10 négyzetméteres szobánál 6 kilógrammnyi sókristályra mindenképp szükség van ahhoz, hogy a kívánt hatást elérje. A szoba méretéhez mérten, ezt a mennyiséget érdemes emelni. Természetesen a mennyiséget el lehet osztani több kisebb lámpa között, vagy el lehet helyezni a lámpák mellett sómécseseket, sótéglákat is a szobában.

Mit mondanak, akik szerint a sólámpa nem igazán hatásos?

Azok, akik szkeptikusak a sólámpák pozitív hatásaival kapcsolatban, elsősorban a tudományos bizonyítékokat hiányát hozzák fel érvként.

Ők azt mondják, hogy a tengerek mellett, illetve a sóbarlangokban valóban megfigyelhető, sőt igazolták a só pozitív hatását az emberi szervezetre, mivel ezeken a területeken nagy mennyiségben van jelen a só. Ennek köszönhetően pedig a levegő sótartalma is jóval koncentráltabb.

Véleményük szerint ahhoz, hogy a lakásokban, kisebb terekben is megtapasztalható legyen a só jótékony hatása, egy (vagy akár több) lámpánál nagyobb mennyiségű sóra lenne szükség, például sótéglákból készült sófalra.

Amiért érdemes sólámpát venni

Összefoglalva elmondható, hogy a sólámpák kellemes, hasznos és esztétikus kiegészítői lehetnek bármely otthonnak, vagy akár irodának, üzlethelyiségnek, és egészségjavító hatást is elérhetünk velünk.

Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy minden jótékony hatása ellenére kizárólag sólámpára (tehát amikor csak a sólámpától várunk gyógyulást) nem ajánlott komolyabb terápiát alapozni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy súlyos, tartós betegség esetén konzultáljunk orvossal, egészségügyi szakemberrel!

Kezdőlap » Blog » A sólámpa hatása az egészségre