1–12 termék, összesen 15 db

Sótégla

Mire jó a sótégla, avagy miért építsünk falat sótéglából?

A sóbarlangok jótékony, gyógyító hatása régóta ismert, ahogy a só terápiás célú alkalmazása is. Számos módja közismert a gyógyászati célú só felhasználásának; lehet pipában inhalálni, lámpaként használni, de alkalmazzák ételízesítésre, fürdővízben feloldva vagy fal építésére is.

A sófalnak számos jótékony hatása ismert. Segítségünkre lehet ha asztmában, vagy bármilyen légúti betegségben szenvedünk, javítja a koncentrációs problémákat, jótékony hatással van az alvásproblémákra, de nyugtató, és az allergiás megbetegedéseket enyhítő hatása is közismert, de dekorációs célból is kiváló választás. 

A sótégla páramegkötő tulajdonsága is kiemelkedő, ezért a penészedés és a dohosodás megszüntetésére is előszeretettel alkalmazzák ezeket az ásványi anyagokat.

A sótéglákat és a sócsempéket a falak építésén kívül a gasztronómiában is szívesen használják. A téglát izzó parázsra, vagy gázégőre helyezik és megvárják, míg elérik a kellő hőmérsékletet. A téglák felforrósodás után gyakorlatilag grillrácsként funkcionálnak, könnyedén megsül rajtuk a zöldség, a hal, vagy akár a hús is. További előnye, hogy az ételek nem égnek meg rajtuk, valamint elkészítésük zsiradék felhasználását sem igényli. A sótégla továbbá kiváló hőtartó tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért az ételt egészen felszolgálásig melegen lehet rajta tartani.

De hova épüljön a sófal? 

Sófalat javasolt olyan helyiségbe építeni, ahol sok időt töltünk el, és minél nagyobb felületet tudunk sóból kirakni, annál jobb, hiszen a gyógyító sókoncentráció így érvényesülhet igazán.

A téglákon kívül közkedvelt a himalájai sócsempe használata is, amelyet 20*10*2,5 centis méretben kapható. Ezek a csempék ideálisak bármely felület burkolására, lehetőség szerint meleg helyeken, hiszen a himalája sóból a hő hatására oldódnak is a szervezet számára értékes anyagok.

Egyre gyakoribb anyag a sótégla a szaunák építésekor is. A speciális téglák ugyanis ezekben a 100°C-os kabinokban nem csak látványelemként működnek nagyon jól, de a szauna egészségre gyakorolt jótékony hatása a só kiemelkedő gyógyító erejével párosulva egészen különleges élményt nyújt.

A Himalája sótégla előnyei

Sófal általában parajdi vagy himalájai sótéglából épül. A himalájai sótégla vörösesbarna, míg a parajdi szürkés színű. Markáns különbség, de ennél azért többről is van szó.

A himalájai sótégla narancsos színe már önmagában nyugalmat áraszt. Számos helyen alkalmazzák csupán dizájnelemként is amellett, hogy szilárdsága és időtállósága miatt közkedvelt építőelem. Díszítése, megvilágítása legalább annyira kedvelt és elterjedt a lakberendezési trendek között, mint egészségmegőrző célú felhasználása. Természetes narancsos színét a benne lévő vas és mangán adja, amely kedvezően hat az immunrendszerre, továbbá segíti a koncentrációt és jótékony hatással van a levertségre, rossz közérzetre, depresszióra is.

A parajdi sótégla használata

A parajdi só, himalájai társával szemben őstengeri iszaptartalma miatt szürkésfehér színű, emiatt alkalmas lehet a visszafogottabb, minimalista stílus kedvelői számára. Ha azonban egy kis játékosságot szeretnénk csempészni a parajdi téglával kirakott falunkba, érdemes néhány himalájai sótégla beépítésével fűszerezni. Az eredmény üdítő és szemet gyönyörködtető lesz.

A parajdi tégla jó választás abban az esetben is, ha komplett sószobát akarunk belőle építeni, mert fa keretbe helyezve nagyon jó tartással bír. A parajdi sóból a levegő hatására oldódnak ki az értékes ásványi anyagok, így ideális bármelyik helyiségbe téve, akár csak egy-egy falként is. A hálószobába például érdemes az ágy közelében építkezni belőle, hogy egész éjjel kifejthesse jótékony hatását. Egy sófal nagyságát elsősorban a helyiség mérete határozza meg, de a terápiás hatás miatt ideális nagyjából 20-50 téglát felhasználni az építés során.

Sótégla árak

Az 5 kg-os parajdi sótégla ára 1000 forint körül mozog, a himalájai sótéglát mérettől függően 1000-3000 forint között lehet kapni, a sócsempe ára szintén 1000 forint körül van. A sütéshez használt téglákat 1500-4000 forint között árulják a kereskedők mérettől függően.