Mind a(z) 6 találat megjelenítve

Fürdődézsa só

A sós dézsafürdőzés előnyei

A dézsában való fürdés már önmagában egyenlő a rekreációval, a feltöltődéssel, azonban ez az élmény tovább fokozható, ha sóval dúsítjuk a fürdővizet. A sósfürdőnek számos jótékony hatása van az egészségre, például támogatja a test méregtelenítő képességét, javítja a vérkeringést, segíti az oxigénáramlást, kifejezetten jót tesz a bőrnek, de kiváló a mozgásszervi panaszokra, a reumára, de tisztítja a légutakat, így az asztmás tünetek kezelésére is kifejezetten alkalmas.

A sós fürdővíz mindezek mellett nem csak az embernek, de a dézsának is jó. A só ugyanis gyakorlatilag tartósítja a vizet, hiszen megakadályozza a kórokozók, valamint az algák szaporodását a dézsában. Emiatt, ha megfelelő mennyiségű só kerül a vízbe, jóval ritkábban lesz szükség a dézsakád takarítására. Egy ilyen használat mellett a fürdő vizét elég 2-3 havonta, vagy használattól függően akár fél évente cserélni.

Mennyi só kell a fürdődézsába?

Az általános adagolás szerint 100 liter vízhez 1 kg só szükséges, de minél magasabb a só koncentrációja, annál erősebb a tisztító hatása is. Kezdetben érdemes a fenti mennyiséggel próbálkozni, majd később fokozatosan lehet emelni, akár 4-5 százalékosra is a sókoncentrációt, azaz 100 liter vízhez kerülhet akár 4-5 kg só is.

Télen magasabb koncentrációjú vizet is készíthetünk, hiszen ha elég magas a sókoncentráció, az megakadályozza, hogy a víz megfagyjon a fürdőben. A példa kedvéért kinti -20 Celsius fok esetén legalább 20%-os sókoncentrációjú víz ajánlott, ami azt jelenti, hogy 1000 liter vízhez 200 kg sót kell a dézsába öntenünk. 

Mitől különleges a parajdi fürdődézsa só?

A parajdi só teljesen adalékmentes, nem vonják ki a természetes iszapot, amelynek köszönhetően ez a kristály természetes olajesszenciát tartalmaz. A parajdi sót leginkább ízületi és légúti betegségek tüneteinek enyhítésére használják, de nőgyógyászati problémákra és gyulladásos csontbetegségekre is kifejezetten ajánlott.  Mivel a só természetes antihisztamin, asztma esetén alkalmazása kifejezetten ajánlott: inhalálva tisztítja a hörgőket,  segít a száraz köhögés csillapításában is, fürdővízben használva pedig nagyon kedvező bőrtisztító és baktériumölő hatása van, de segít a köszvény, vagy egyéb gyulladás betegségek enyhítésében is.

Dézsafürdőzés himalája sóval – kinek ajánlott?

Himalája sót dézsába elsősorban a bőrproblémákkal küzdőknek javasoljuk, hiszen a Himalája só kifejezetten kedvező minden bőrtípusra. A szárazabb bőrűeknek azért lehet segítség, mert a só képes benntartani a nedvességet a bőrben anélkül, hogy eltömítené a pórusokat, zsíros és/vagy pattanásos bőrnél pedig a faggyúmirigyek működésének egyensúlyát segít helyreállítani. Fürdés után ideális, ha nem dörzsöljük magunkat erősen törölközővel, csak éppen itassuk fel a nedvességet a bőrünkről, hagyjuk a sót dolgozni, és inkább pihenjünk le.

A fürdődézsa só fürdőkádban is alkalmazható?

Természetesen igen, mindkét fajta só ideális akár dézsa, akár kádfürdőzésre. A sókoncentrációt érdemes itt is 1%-al kezdeni, de nyugodtan lehet emelni, mert minél magasabb a koncentráció, annál nagyobb a méregtelenítő hatás is. A fürdővíz hőmérséklete 37°C-on az ideális, és ebbe az esetben is érdemes lepihenni a fürdés után, hogy fokozzuk a kedvező élettani hatásokat és biztosítsunk lehetőséget szervezetünknek a regenerálódásra.

Kádban való fürdésra a kereskedők kínálnak kisebb kiszerelésű fürdősókat is, ha a dézsánkat már megtöltöttük, és van felesleges mennyiség, ne habozzunk a kádba is felhasználni belőle.