Mind a(z) 3 találat megjelenítve

Sópipa

Mi az a sópipa, és mire alkalmazható?

A sópipa vagy sóinhalátor a légzőszervrendszert támogató, egészségmegőrzésre, prevenciós céllal, és a légúti betegségek gyógyulását elősegítő, inhaláló készülék.

A pipa hatékony kiegészítő terápiaként szolgálhat az olyan megbetegedések esetén mint az allergia, az asztma, a hörghurut, az orrdugulás, az influenzás tünetek enyhítése, a hörgőgyulladás (bronchitis), a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), de segítheti a dohányzásról való leszokás után a légutak regenerálódását, valamint a légúti fertőzések kezelését is.

Az inhalátornak is nevezett szerkezet általában kerámiából készül, amelynek aljában ásványi sókristályok találhatók. Belégzéskor egy kerámia szűrőn keresztül a kristályok mikronjai a nedves levegővel jutnak be a tüdőbe, és a teljes légzőrendszerbe. Azon túl, hogy a só baktérium és vírusölő tulajdonságokkal bír, a sópára a légzőszervrendszer nyálkahártyájának öntisztító tevékenységét is serkenti. Mivel a só hatására erősödik a váladékképződés, a lerakódott szennyeződések könnyebben oldódnak fel a légutakban, végül köhögés által távoznak a szervezetből.

A sópipa, sóinhalátor alkalmas arra, hogy illóolaj terápiával kiegészítve használjuk. Ebben az esetben kevesebb, mint egy csepp illóolajat kell a készülék alsó kerámiaszűrőjére csepegtetni. Ezzel képesek leszünk tovább fokozni az eszköz hatékonyságát, ugyanis így kombinálhatjuk az illóolajok jótékony erejét, a só egészségmegőrző hatásával. 

Az olajok kiválasztásakor érdemes olyat keresni, amelyek elsősorban tisztító, vagy nyugtató hatással rendelkeznek. Ilyen például a borsmenta, vagy az eukaliptusz. Az eukaliptusz többek közt fertőtlenít és könnyíti a légzést, a borsmenta pedig tisztítja a légutakat, emellett élénkítő és antibakteriális hatással bír.  

Fontos megemlíteni, hogy az olajok használatától a pipa alja elszíneződhet, ez azonban csupán esztétikai problémát okoz, a készülékek hatékonyságát nem befolyásolja.

A sópára légzőszervrendszerre gyakorolt jótékony hatását a barlangterápiák egyértelműen bizonyítják. Egy sóbarlangba eljutni, ott elegendő időt eltölteni azonban költséges, és sokszor nem is könnyen kivitelezhető feladat. Ezért fejlesztették ki a só inhalálására szolgáló olyan készülékeket, amilyen a sópipa vagy a sóinhalátor, hogy helyhez kötöttség nélkül, szabadon, minimális anyagi ráfordítás mellett is élvezni lehessen a leghíresebb európai sóbarlangokból származó ásványkincsek gyógyító erejét. 

A sópipa kerámia szűrői közé például Parajdról származó sókristályokat válogatnak a készítők, de vannak olyan készülékek, amelyekbe Himalája sót töltenek a készítők.  

Hogyan kell használni a sópipát?

A sópipa használata nagyon egyszerű. Vegyük a szánkba a készülék csutoráját, majd lélegezzünk a szánkon keresztül normál intenzitással, végül orrunkon fújjuk ki a levegőt. A légzést próbáljuk teljesen természetesen végezni, ahogy a pipa nélkül tennénk. Az erőltetett légzést igyekezzünk kerülni!

A használatot követően az orrfolyás és köhögés normális, hiszen ezek segítségével távoznak a szervezetből a lerakódások.

Akut megbetegedés esetén, kiegészítő terápiaként napi 15-20 percet ajánlott használni a sópipát 5 perces bontásokban, naponta 4-5 alkalommal. Igény esetén a napi össz használat meghosszabbítható akár 1-2 óra időtartamra is. 

A készülék használható prevenciós céllal is, ilyen megelőző kezelés esetén a napi 15 perc használat is elegendő. 

A sópipa gyermeke számára is biztonságosan alkalmazható, amennyiben ez orvosi ellenjavallatba nem ütközik. Az ő esetükben is napi 10-15 perc kezelés ajánlott, amelyet a felnőtt terápiákhoz hasonlóan érdemes napi többszöri, 4-5 perces ideig tartó alkalmakra bontani.

Karbantartás 

Az eszközt nedves ruhával áttörölve lehet tisztítani. A pipát vízbe áztatni, víz alatt mosni kifejezetten tilos!

Sópipa és sóinhaltáror árak

A sópipák, sóinhalátorok webshopunkban 3790 és 7990 forint közötti áron kaphatóak.