A sóterápia hatásai és előnyei

A sóterápia előnyei és hatásai

A sóterápia egy természetes és kíméletes gyógymód, amely számos légúti betegség tüneteit képes enyhíteni vagy megszüntetni. Itt az oldalon mi is számos cikkben beszéltünk már a só emberi szervezetre gyakorolt jótékony és gyógyító hatásáról, most azonban szeretnénk kibontani, hogy a só terápiás használatának milyen pozitív hatásai vannak a szervezetünkre.

Kiderül mióta használják ezt a sokoldalú ásványt gyógyításra, mit nevezünk sóterápiának. Továbbá az is, hogy Magyarországon hol van lehetőségünk részt venni sóterápiás programokon. Emellett megnézzük azt is, hogy az otthonunkba hogyan tudjuk kihasználni a só gyógyító erejét.

Kezdjük azzal, hogy mit nevezünk sóterápiának?

Unalmas formula a “már őseink is tudták”, de akár tetszik, akár nem, az inhalálás, mint gyógymód keleten, már az időszámításunk előtt ismert volt. Az akkori emberek bizonyos növények elégetéséből keletkező füstöt lélegeztettek be a légzési problémákkal küzdő betegekkel.

A só belégzésének jótékony hatását először Felix Boczkowski lengyel sebész bizonyította be az 1800-as évek közepén. Az orvos több éven át vizsgálta a sóbányákban dolgozó bányászokat, és kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a föld alatt uralkodó mikroklíma (a só és az egyéb ásványi anyagok keveréke, valamint az állandó hőmérséklet) pozitívan befolyásolja a légzőrendszer működését. Ezen felbuzdulva először sós fürdős kezeléseket javasolt a felsőlégúti megbetegedésekben szenvedő betegeinek. Később a Krakkótól délkeletre fekvő Wieliczka nevű településen megszervezte az első sósfürdős osztályt.

A sóterápia lényege, hogy a páciens egy olyan környezetben tartózkodik, amelyben megfelelően magas a sókoncentrátum.

A só részecskéi megtapadnak a légutak nyálkahártyáján, majd a só gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően helyreállítja a nyálkahártya állapotát, csökkenti annak duzzanatát és feloldja, majd eltávolítja az itt lerakódott szennyeződéseket, baktériumokat, gombákat. Ezek később váladék formájában távoznak a szervezetből.

A sóterápiának két fajtája ismert, a száraz és a nedves terápia.

Száraz sóterápia

A száraz terápia lényege, hogy egy erre a célra fejlesztett készülék 1-5 mikron nagyságúra őrli a beletöltött sót, majd egy ventilátor segítségével a terápiás szobában olyan “só-ködöt” alakít ki, amely megközelíti a sóbarlangok mikroklímáját.

Minél több időt tölt valaki egy ilyen szobában, a hatás annál intenzívebb lesz. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kellő hatás elérése érdekében akár naponta, vagy hetente több alkalommal is keressünk fel ilyen terápiás szobákat és töltsünk bennük kellő időt (akár több órát is).

Amennyiben erre nincs lehetőség, érdemes egy házi használatra fejlesztett készüléket beszerezni, és olyan helyen működtetni, ahol a kezelést igénybe vevő sokat és hosszan tartózkodik. Emiatt javasolt éjjelre az ágy mellé tenni, vagy ha valaki ülő munkát végez, a munkaállomás mellé tenni a szerkezetet.

A száraz sóterápia előnye a nedvessel szemben az, hogy a só részecskék nem telítődnek meg nedvességgel, mielőtt a szervezetbe jutnak. Ezáltal nem akadnak el a felső légutakban, így könnyedén eljutnak a tüdő hörgőihez.

Nedves sóterápia

A nedves sóterápia abban különbözik a száraztól, hogy itt egy generátor segítségével, egy sóoldatból állítják elő azt a koncentrátumot, amelyet porlasztással juttatnak a szoba légterébe. 

A sóterápia hatásai 

A sóterápia legfontosabb hatása, hogy a só nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatása miatt bármelyik légúti megbetegedés kezelésére az orvosok által is kifejezetten javasolt. Hiszen segít kitisztítani a légutakat, feloldja és eltávolítja a letapadt szennyeződéseket, baktériumokat. Ennek köszönhetően eredményesen gyógyítja az olyan felső légúti megbetegedéseket, mint a krónikus melléküreg gyulladás, vagy az allergia. Náthás tünetek kezelésére (például megfázás ellen és torokfájás ellen) is kifejezetten ajánlott gyógymód felnőttek és gyerekek számára egyaránt.

Jól alkalmazható kezelés továbbá alsó légúti hörghurut, vagy tüdőgyulladás akut fázisa után, tüdőtágulat esetén. Sikeres terápiás lehetősége lehet például a dohányzás következtében kialakult heveny köhögésnek is.

Sóterápiás lehetőségek Magyarországon 

Szerencsére ma már eléggé elterjedt a sóterápiás szobák használata, Budapesten és vidéken is sok szálloda és magán intézmény is rendelkezik sószobával, vagy olyan, több teremből álló komplexummal, ahol gyerekek és felnőttek együtt, vagy akár külön is élvezhetik a só gyógyító erejét.

Sóbarlangok és sószobák

A legismertebb helyszín a budapesti Szent Gellért Gyógyfürdő nappali kórházának részlegén található sós kamra. Itt a konyhasó és szódabikarbóna vizes oldatából képzett, sűrített levegővel porlasztott sűrű ködpárát lélegezhetnek be a vendégek. Az úgynevezett inhalatóriumot 1918-ban, a Gellért Gyógyfürdővel egy időben alakították ki a légúti betegségben szenvedők kezelésére. Ez a helyszín kifejezetten a tapadós, nehezen ürülő, sűrű váladékképződéssel járó felső légúti megbetegedések kezelésére ajánlott.

Az Indiso egészségügyi száraz sóterápiás kezelésein finomra őrölt speciális, nagy tisztaságú és kifejezetten magas koncentrációjú orvosi sót alkalmaznak. A hálózatnak több tagja is van, így Budapest mellett Szegeden, Pakson, Makón, Kecskeméten és Debrecenben is várják a vendégeket. A helyszíneken előzetes időpontegyeztetés után akár ingyenesen ki is lehet próbálni a sóterápiát.

A Kalászi Sóbarlangban Budakalászon szintén száraz sóterápiás programra lehet jelentkezni, de van lehetőség különböző masszázsfajták kipróbálására, hangtál terápiára is. A szakemberek otthoni sófal építésében is tudnak tanácsot adni az érdeklődőknek.

A Sástói Mátra kempingben egy három helyiségből álló terápiás sóbarlangot alakítottak ki, amelybe 30 tonna parajdi sósziklát, himalájai sótéglát és granulátumot építettek be. A természetes környezetet imitáló barlang tiszta klímáját a kristálysópára biztosítja. A gyerekek részére sóhomokozó, a felnőtt pihenni vágyóknak fényterápiás relaxációs szoba segíti a gyógyulását.

Sóterápia otthon: mik a lehetőségek?

Ha nincs lehetőségünk vagy kedvünk elvonulni egy wellness szálodába vagy sóbarlanba, akkor érdemes tudni, hogy ma akár már többféle módszer van arra is, hogy otthon is élvezhessük a só egészségre gyakorolt jótéteményeit.

Saját sószoba kialakítása

Ha van elegendő helyünk, otthonunkban is alakíthatunk ki saját sószobát. Például berendezhetünk egy üresen álló helyiséget, amelybe sótömböket helyezve, vagy a falait sótáglákkal kirakva kialakíthatjuk az egészséges mikroklímát.

A gyerekszobába beszerezhetünk egy sóhomokozót, vagy sóhomokozós asztalt, de vehetünk készen kapható sókabint is. Alakíthatunk ki sópadlót, vagy akár saját enteriőrünkhöz illeszkedő, sótömbökkel töltött bútorokkal is berendezhetjük az egészséges otthont a magunk számára.

Sólámpa

Az otthoni sóterápiás lehetőségek között van a sokak által kedvelt sólámpa, ami a webshopunkban kapható parajdi sós és himalája sós változatban is. A sólámpa segítségévek nyugodt, stresszmentes hangulatot tudunk teremteni, ráadásul az egészségünknek is jót tehet a jelenléte. A sólámpa hatásairól egy korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Sópárna

A sóval töltött párnák szintén segíthetnek enyhíteni a náthás vagy allergiás tüneteket. Webshopunkban számos adalékmentes sóval töltött sópárnából lehet válogatni, felnőtt és gyerek méretekben is.

Gyakori kérdések a sóterápiáról

Mi az a sóterápia?

A sóterápia egy természetes és kíméletes gyógymód, amely számos légúti betegség tüneteit képes enyhíteni vagy megszüntetni. A só részecskéi megtapadnak a légutak nyálkahártyáján, és gyulladáscsökkentő hatása miatt helyreállítja a nyálkahártya állapotát.

Hol lehet sóterápiát végeztetni?

Sóbarlangokban, sószobákban, amelyeket az ország számos pontján meg lehet már találni, de saját sószobát is bármikor berendezhetünk néhány kiló só vagy sótömb segítségével.

Kezdőlap » Blog » A sóterápia hatásai és előnyei