Összesen 1 találat

Dézsa kályha

Fürdődézsa kályha

235000 Ft

Dézsa kályha

A dézsafürdőzés szépségei

Egy forró fürdő a kádban is meglehetősen üdítő, főleg egy hideg téli napon. Az ember testileg és lelkileg egyaránt felfrissül, főleg ha a forró fürdőbe nyugtató sókat, illóolajokat is csepegtet. Ezt az élményt képes sokkal magasabb szintre emelni egy igazán különleges és kellemes dézsafürdőzés.

A dézsa ugyanis ötvözi a felfrissülés és relaxáció áldásos hatásait a társas kikapcsolódással, hiszen egy dézsába akár 6 fő is kényelmesen elfér. Persze egyedül is bátran használhó, de egy nyugtató dézsafürdőzést szívesen oszt meg az ember a barátaival, kedvesével, nem csak a hideg, de akár a melegebb hónapokban is.

A rendszeres dézsafürdőzés nem csak különleges élmény, de gyógyászati célú használata is ajánlott. Ha például a különlegesen jótékony hatású parajdi sóval emeljük a fürdőzés élményét, számos egészségmegőrző hatással is számolhatunk. Hiszen a sósfürdő kifejezetten jót tesz a bőrnek, jótékony hatással van az ízületi gyulladásokra, csökkenti az asztmás és visszeres panaszokat, a mozgásszervi betegségek tüneteit, valamint frissíti a vérkeringést is.

Mi az a dézsa kályha, és mire jó?

A dézsa kályha feladata, hogy felmelegítse a fürdő vizét. Egy kellemes dézsafürdő vize általában 36-40°C körül mozog. Nem érdemes ennél melegebbre fűteni, de hűvösebb víz sem ajánlott, hiszen azzal pont a fürdőzés élvezeti értéke veszik el. A dézsa méretétől, a kályha teljesítményétől, fatüzelésű szerkezet esetén a fa minőségétől is függ, hogy milyen gyorsan képes egy kályha felmelegíteni a vizet, de egy 1500 literes dézsa vizének néhány órára van szüksége, hogy elérje a megfelelő hőmérsékletet.

Természetesen ha szabadtéren van a dézsánk, akkor a kinti időjárási körülmények is befolyásolják a felfűtési időt: hidegben több, melegben kevesebb idő elérni a kívánt hőt. Ha azonban a dézsa szigetelve van, vagy például szélvédett helyre telepítjük, ezekkel mérsékelhetjük az időjárási körülmények kedvezőtlen hatásait.

Mi alapján érdemes dézsa kályhát választani?

A dézsa vizének felfűtésére használhatunk külső vagy belső kályhát, valamint fatüzelésűt, illetve elektromosat.

Az úgynevezett merülő, vagy belső kályha legnagyobb előnye, hogy a víz felmelegítésének az ideje rövidebb, mint a külső kályháé, mivel a hő közvetlenül a vízbe kerül. A Sóasztal webáruházban belső kályhát forgalmazunk.

Ezzel szemben a külső kályhák nem foglalnak helyet, hiszen kívülről, a dézsához egy egyszerű rendszeren keresztül csatlakozva melegítik fel a vizet. 

A külső kályhákból létezik fatüzelésű és elektromos. A fatüzelésű előnye, hogy gazdaságosabban üzemeltethető, az elektromosé pedig az, hogy egészen kicsi helyet foglal. 

A dézsa kályha működése

Nagyon fontos, hogy addig nem szabad elkezdenünk a kályha fűtését, amíg a dézsa nincs feltöltve vízzel! Ellenkező esetben ugyanis a kályha meghibásodhat és akár tűzkár is keletkezhet. 

Miután tehát feltöltöttük a dézsánkat vízzel, nagyjából negyedóránként kell a tömör, és jó minőségű fahasábokat a kályhába helyezni. A vizet jó, ha fel tudjuk kavarni, és érdemes 20 percenként ellenőrizni a hőmérsékletét, hogy lássuk, meddig kell még újabb hasábokat helyezni a kályhába. Fontos a tüzet életben is tartani, hiszen ha elalszik, lassul a melegedés folyamata és munkásabb is újra meg újra tüzet gyújtani.

Ha a fürdéssel végeztünk és felfrissültünk, a kihűlt kályhát érdemes még frissen kitisztítani, így megnövelhetjük az élettartamát.